Persymona, inaczej owoce kaki czy szaronu, to egzotyczny owoc, który pozostaje niedoceniony, choć jego smak jest niezrównany. Jego łaciński odpowiednik oznacza „pokarm bogów”; jego zdrowotne i odżywcze właściwości udowadniają, że istotnie może być tak traktowany.
Pochodzenie, uprawa – skąd się wzięła persymona?
Pierwsze uprawy persymony powstawały w Azji (Chiny i Japonia), głównie w celach leczniczych – jej liście używano do leczenia ran po ukąszeniach węży. Chińska medycyna ludowa po dziś dzień wierzy w lecznicze właściwości kaki i używa się jej do leczenia, np. różnych stanów zapalnych, w tym skóry.
Nasionka persymony pierwszy raz zawitały do Ameryki w 1856, gdy komodor Marynkarki Wojennej USA wysłał je z Japonii. Później słodki smak owoców docenili również mieszkańcy Brazylii i Hiszpanii. Dziś persymona, choć uważana za narodowy owoc Japonii, uprawiana jest również w różnych odmianach w Chinach, Australii, części Indii, a w USA głównie w słonecznej Kalifornii. Wielu ludzi błędnie kojarzy persymonę z USA, należy mieć świadomość, że tamtejsze gatunki to jedynie… owoce ozdobne.
Owoce kaki rosną na drzewie. Najwyższe z nich osiągają 18 metrów. Z powodzeniem służą również celom ozdobnym; własne drzewko kaki można wysiać z ziarenek do doniczki w domu.
Cudowne właściwości
Persymona jest nieocenionym źródłem zdrowia. Spożycie persymony niesie ze sobą same korzyści:
- małokaloryczność: 100 gram kaki zawiera jedynie 70 kalorii
- bomba witaminowa – kaki zawiera mnóstwo witaminy A, C, E, K, beta-karoten, witamina B6
- źródło cennych minerałów: persymona zawiera wapń, potas, fosfor, sód, magnez, a także kwas foliowy i błonnik
Owoce kaki są świetnym sposobem na wzmocnienie odporności, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także dużo mówi się o ich działaniu przeciwzapalnym, w tym także przeciwnowotworowym.
Persymona – z czym i jak się to je?
Choć wyglądem przypomina pomarańczową odmianę tradycyjnego pomidora, owoc kaki nie jest mu pokrewny. Persymona występuje w dwóch odmianach smakowych, cierpkiej i słodkiej. Aby uniknąć goryczkowego smaku, dobrze poczekać zatem, aż owoc dojrzeje do końca, wtedy można rozkoszować się jego słodkim i przyjemnym smakiem. Odmiany sprzedawane w Polsce są raczej cierpkie w smaku, dlatego nie należy się zniechęcać, tylko poczekać, aż owoc dojrzeje, wystarczy mu do tego temperatura pokojowa.
Przed spożyciem owoce kaki, jak większość owoców, należy dokładnie umyć oraz dodatkowo obrać z niejadalnych listków. Następnie obieramy ją delikatnie ze skórki i kroimy na ćwiartki. Miękkich, bardzo dojrzałych owoców nie trzeba obierać. Jeśli chcemy zaoszczędzić na czasie, po umyciu persymony można przeciąć ją na pół i lekko galaretowaty, soczysty miąższ wydrążyć łyżeczką. Nie należy przejmować się przebarwieniem miąższu, bowiem nie ma on wpływu na gorszy smak persymony. Dużym plusem jest to, że persymona może być zjedzona w całości, bowiem nie posiada części niejadalnych typu gniazdo nasienne czy pestki.
Owoce persymony można jeść jako samodzielną przekąskę (także w formie suszonej lub kandyzowanej), jednak warto spróbować także połączenia tych owoców w sałatkach, jako dodatek do sosów, konfitur i przetworów. Można też spróbować dodać ją do obiadu. Smacznego i na zdrowie!