Categories Jedzenie

Dieta bezglutenowa – na czym polega i dla kogo jest wskazana?

Na sklepowych półkach można znaleźć coraz więcej produktów bezglutenowych, które mają stanowić alternatywę dla wielu produktów spożywczych. Coraz częściej można spotkać się także z tym, że cateringi dietetyczne, a nawet restauracje poszerzają swoją ofertę o dania pozbawione glutenu. Trzeba przyznać, że popularność diety bezglutenowej rośnie w zawrotnym tempie. Niestety nie wszyscy wiedzą komu tak naprawdę jest dedykowana tego rodzaju dieta i jak może działać na nasz organizm, jeśli nieodpowiednio ją wdrożymy. Zobacz, kto powinien korzystać z diety pozbawionej glutenu i na czym ona polega.

Czym jest gluten?

Na samym wstępie warto wyjaśnić sobie, czym tak właściwie jest gluten i gdzie można go znaleźć. Jest to grupa białek roślinnych, które występują w zbożach pszenicy, żyta i jęczmienia. Jak łatwo jest więc wydedukować, w gluten bogate są wszystkie produkty, które mają w składzie zboże. Aby ułatwić zakupy osobom, które nie jedzą glutenu producenci na swoich produktach, umieszczają znak przekreślonego kłosa. Jest to sygnał, że osoby eliminujące gluten z diety śmiało mogą kupić i zjeść taki produkt. Kto jednak powinien stosować dietę bezglutenową?

Celiakia

Jest to choroba o podłożu genetycznym, która objawia się zanikiem kosmków jelita cienkiego w reakcji na spożycie glutenu. Niestety jest to choroba, która trwa przez całe życie i może ujawnić się w każdym wieku. Jest to jedna z bardziej rozpowszechnionych nietolerancji pokarmowych, a osoby, które na nią cierpią, niestety muszą całkowicie zrezygnować z jedzenia glutenu. Dieta bezglutenowa u takich osób jest wręcz obowiązkowa, aby zahamować proces destrukcji kosmków jelitowych. Najczęstszymi objawami tej choroby są: utrata masy ciała, wzdęcia, ból brzucha, zaparcia, osłabiona odporność i anemia. U osób z celiakią zaleca się trzymanie diety bezglutenowej przez całe życie, aby zminimalizować ryzyko występowania nieprzyjemnych skutków ubocznych.

Nietolerancja glutenu

Porady dietetyczne mówią też o tym, że z glutenu powinny zrezygnować osoby z nietolerancją tego składnika. Na ten moment diagnostyka tego schorzenia jest stosunkowo trudna, a chory niekiedy może nie wiedzieć, że objawy takie jak: wzdęcia, zmęczenie i bóle głowy są spowodowane spożywaniem glutenu. Jeśli jednak podejrzewasz u siebie tę nietolerancję, to warto zgłosić się do lekarza i wykonać wstępną diagnostykę. Pamiętaj przy tym, że wykluczenie glutenu, jeśli jesteś osobą zdrową, może nie być korzystne dla Twojego zdrowia. Produkty zbożowe są źródłem błonnika, a osoby, które przechodzą na dietę bezglutenową bez takiej konieczności, mogą mieć problemy sercowo-naczyniowe czy jelitowe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *