Warto skorzystać z drogocennych właściwości młodych roślin. Jedną z takich wartościowych roślin jest botwina. Młode liście buraka ćwikłowego odkwaszają i odtruwają organizm, dostarczając witamin i energii. W czym tkwi sekret botwiny? Sprawdź!
Czemu warto używać botwinę?
Naukowcy przekonują, że botwina zawiera substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości. Dzięki zawartości biotyny i siarki botwina reguluje pracę gruczołów łojowych. Częste jedzenie sałatek, zup i koktajli ułatwi pielęgnację przetłuszczającej się skóry. Warto sięgać po botwinę także ze względu na bogactwo wapnia i żelaza.
Błonnik oraz pektyny zawarte w botwinie usprawniają pracę układu trawiennego i ograniczają odkładanie się złego cholesterolu. Pomagają też w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, co wspiera pracę wątroby i dróg żółciowych oraz likwiduje zgagę.
Młode liście i korzonki buraka ćwikłowego, czyli właśnie wspaniała botwina zawierają więcej witamin, zwłaszcza A i C, żelaza oraz wapnia niż burak korzeniowy. Polecana jest więc wegetarianom, kobietom w ciąży, a także chorym cierpiącym na anemię.
Dzięki bogactwu witamin (także z grupy B) botwina i przyrządzone z niej dania łagodzą stany napięcia, zmniejszają stres i wspomagają koncentrację. Warto zatem podać koktajl z dodatkiem banana lub awokado przyszłym maturzystom!
Jak wykorzystać botwinę?
Botwina jest bardzo cenną rośliną, dlatego wykorzystaj nadchodzący sezon i wprowadź ją najpierw do swojego warzywnego ogródka, a następnie dodawaj do dań. Poniżej znajdziesz przykład wykorzystania botwiny w kuchni.
- Kremowa zupa z botwiną – 2 pęczki botwiny, 2 marchewki, kawałek pora, 2 łyżki masła, 2 łyżki serka mascarpone, 200 ml śmietany, sól i pieprz.
Warzywa poszatkuj i podsmaż na maśle. Następnie gotuj przez 40 minut. Po tym czasie całość zmiksuj ze śmietana i serkiem mascarpone. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę możesz podawać na ciepło i na zimno.
- Wiosenna sałatka – zanim doczekasz się własnych zbiorów, możesz już teraz znaleźć botwinę w sklepach ze zdrową żywnością. Warto więc zrobić wiosenną sałatkę!
Przygotuj 2 garści listków botwiny i tyle samo liści szpinaku, puszkę czerwonej fasoli, czerwoną cebulę, kilka orzechów włoskich, ¼ szklanki oleju, ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz miód.
Opłukane i osuszone liście rozłóż na talerzach, posyp osączoną fasolą, posiekaną cebulą i orzechami. Olej dopraw 1-2 łyżkami ciemnego octu, solą pieprzem i miodem do smaku. Gotowy sos podaj do sałatki. Smacznego!
Botwina, poza tym, że jest smaczna doda ci wiele energii i pomoże zachować piękną skórę. Powyższe dania dodadzą ci witalności, która na pewno przyda się po zimie!