Zasmażany szpinak z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i słonecznikiem

Zasmażany szpinak z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i słonecznikiem

Zwolennicy dań z użyciem szpinaku wiedzą doskonale, że potrawy z tych zielonych liści nie mają nic wspólnego z bezsmakową papką, której samo wyobrażenie wzbudza niechęć do tego warzywa. Skąd tak naprawdę wzięło się przekonanie, że szpinak jest niedobry? Dlaczego często kojarzony jest z maluchami plującymi niesmacznymi liśćmi, a raczej papką z nich zrobioną? Ano stąd, że gdzieś tam, kiedyś, ktoś miał po prostu felerny przepis na szpinak. Być może był on powielany przez innych i korzystanie z niego wzbudziło wśród ludzi niechęć do tego warzywa. Nie znamy winnego tzn. osoby, która jako pierwsza zamieniła szpinak w bezsmakową, zieloną masę. Jednak wiemy, że brakowało jej po prostu kulinarnego zacięcia i kreatywności. Szpinak odpowiednio przygotowany jest smaczny. W dzisiejszych czasach znalazł zastosowanie jako składnik w smoothie i w takim wydaniu również sprawdza się znakomicie.
W prosty sposób możemy przekonać się o tym, że potrawa ze świeżego szpinaku smakuje naprawdę wybornie. Przygotujmy ją i sprawdźmy czy to bezsmakowa papa, czy być może wykwintne danie.

Potrzebne składniki:
500 g świeżego szpinaku
12-15 pomidorków koktajlowych
łyżka ziaren słonecznika
mozzarella 125 g
ząbek czosnku
łyżka oleju
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Liście szpinaku należy starannie umyć. Błędem jest mycie ich na sicie, gdyż taki sposób nie pomoże nam pozbyć się całkowicie zanieczyszczeń. Prostym i efektywnym sposobem jest wrzucenie szpinaku do dużej miski lub umywalki i zalanie liści duża ilością zimnej wody. Szpinak pozostawiamy na chwilę w wodzie, następnie mieszamy i wylewamy wodę. Czynność należy powtarzać do skutku. Następnie przekładamy liście na sito. Jeśli posiadają długie ogonki, to możemy je usunąć.

Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy liście szpinaku. Często mieszamy i gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość to dodajemy wtedy ząbek czosnku obrany i przekrojony na dwie połówki. Pod przykryciem smażymy liście z czosnkiem około 4 minut. W tym czasie myjemy pomidorki i kroimy na połówki. Mozzarellę również kroimy i wraz z pomidorami oraz ziarnami słonecznika dodajemy do szpinaku. Starannie mieszamy i pozostawiamy na palniku następne 4 minuty. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Tak przygotowany szpinak smakuje znakomicie w połączeniu z makaronem i wraz z nim może stanowić samodzielne danie. Co nie znaczy, że nie możemy podać go z ziemniakami czy z ryżem. Jest znakomitym dodatkiem do ryb i mięs.
Znakomicie sprawdza się również jako farsz do ciasta francuskiego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.