Zdrowa dieta kojarzona jest przeważnie z tymi najbardziej naturalnymi i zupełnie nieprzetworzonymi produktami spożywczymi. Niby na tym powinna polegać, ale te zasady bywają niestety błędnie interpretowane. No bo czy paczka mrożonych warzyw może pojawić się na takiej zdrowej i racjonalnej diecie? Otóż jak najbardziej, mimo iż wiele osób wciąż uważa inaczej. Mrożonki to znakomite produkty, które czasem potrafią mieć nawet więcej witamin i minerałów od “świeżych” warzyw czy owoców. Dlaczego warto więc je jeść? Oto kilka głównych powodów.
Mrożenie jest jedną z najlepszych obróbek termicznych. Wskutek tego procesu dochodzi bowiem do niewielkiej i mało istotnej straty substancji odżywczych. Jeżeli produkt zostanie zamrożony stosunkowo szybko i do tego w odpowiednio niskiej temperaturze, zdoła on zachować nawet do 90% swoich witamin i minerałów. Do największych strat dochodzi w przypadku witaminy C. Mimo wszystko nawet tym nie trzeba się przesadnie przejmować, bo akurat witamina C występuje w większości produktów spożywczych, dlatego też mało kto cierpi na jej niedobory.
Mrożone warzywa i owoce zawierają w sobie produkty, które są zbierane zwykle w środku sezonu. Producenci mrożą więc produkty świeże w najlepszym tego słowa znaczeniu. Zbierają je wtedy, gdy są one najbardziej wartościowe. Wkładają do opakowań warzywa i owoce wypakowane witaminami i substancjami mineralnymi. Warto z tego skorzystać zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy to na rynku brakuje świeżych produktów. Wtedy właśnie może się okazać, że mrożone warzywa będą mieć nawet więcej wartości odżywczych od tych pozornie świeżych.
Zdrowa dieta powinna być też wygodna i komfortowa, aby dało się na niej długo wytrwać. A mrożonki zapewniają jej właśnie te dwie cechy. Są bardzo wygodne w użyciu, ponieważ mają niezwykle długi termin przydatności do spożycia. Kupione na targu truskawki można przechowywać maksymalnie przez kilka dni, a w czasie upałów już po jednym dniu mogą się niestety zepsuć. W przypadku mrożonek takie problemy po prostu przestają istnieć. Zamrożone produkty mogą leżeć w zamrażarce długimi miesiącami i absolutnie nic złego się z nimi nie dzieje.
Stosując mrożone owoce i warzywa, można też przestać marnować żywność. A niestety Polacy mają tendencję do wyrzucania bardzo dużych ilości jedzenia. Kupują warzywa i owoce na zapas, a potem nie są w stanie ich wykorzystać, więc muszą się ich pozbyć w momencie, gdy te wyroby zaczną pleśnieć. W ten oto sposób tracą i jedzenie, i swoje własne pieniądze. Mrożonki pod tym względem wypadają więc rewelacyjnie.