W polskiej kuchni przyjęło się bardzo wiele dań z innych krajów. Szczególnie upodobaliśmy sobie m.in. kuchnię włoską, czyli spaghetti, najróżniejsze kluseczki czy uwielbianą przez tak wielu ludzi pizzę. Niemal wszystkie z tych dań można bez problemu przygotować w domu i cieszyć się ich niezrównanym smakiem.
Najbardziej popularna wśród tylu potraw włoskich i chyba najczęściej zamawiana na wynos jest oczywiście pizza. Warto czasem poświęcić trochę czasu i zrobić tę domową. Plusem jest tu nie tylko nieco mniejszy koszt, ale także możliwość eksperymentów oraz dodawania wszystkich naszych ulubionych składników, i to w zasadzie bez żadnych ograniczeń.
Pytanie brzmi: jak zrobić pyszną pizze?
Sekretem jest tu oczywiście właściwie wyrobione ciasto. Powinno być średniej grubości i do tego nie za bardzo wilgotne. Na różnych blogach kulinarnych czy portalach internetowych znajdziemy przepisy na ciasto, na które składa się tylko mąka, olej albo oliwa, drożdże, woda oraz odrobina soli i cukru. Ilość i proporcje zależą m.in. od tego jak dużą pizzę chcemy zrobić. Po wymieszaniu składników należy czekać aż ciasto urośnie. Dobrze wyrośnięte ciasto należy rozgnieść, rozwałkować i uformować tak, żeby nadać jej okrągły, ładny kształt. Nie należy także zapominać o nasmarowaniu blachy olejem lub oliwą, żeby ciasto nie przywarło do niej i nie spaliło się. Następnie bezpośrednio na ciasto należy rozprowadzić sos pomidorowy. Najlepiej wykonać go także w domu, żeby był jeszcze smaczniejszy oraz bardziej aromatyczny. Można oczywiście dodać inny sos, jeżeli ten pomidorowy nie jest naszym ulubionym.
Tak przygotowane ciasto czeka już teraz tylko na dodatki. Do najbardziej popularnych należy:
żółty ser,
mozzarella,
pieczarki,
cebula,
papryka,
pomidory,
czosnek,
rukola,
salami czy kiełbasa.
Jeżeli jednak robimy pizzę w domu nie musimy się tym sugerować i możemy dodać wszystkie nasze ulubione dodatki. Może to być pizza na słodko z różnymi egzotycznymi owocami jak np. ananas. Możemy również zrobić ją mięsną i dodać ulubioną kiełbasę, szynkę lub boczek. Do tego ciasta świetnie nadają się też niektóre ryby jak np. tuńczyk, ale wszystko oczywiście jest kwestią ulubionych smaków i nie ma tu właściwie żadnych ograniczeń. Należy jednak pamiętać o jednym – żeby nasza pizza była naprawdę dobra, należy ją odpowiednio doprawić. Bazylia oraz oregano są podstawowymi przyprawami, ale warto pamiętać także o soli i pieprzu. Jeżeli lubimy ostre przyprawy, chili czy ostra papryka będą idealne.
Najważniejsze jest także, żeby ustawić odpowiednią temperaturę w naszym piekarniku. Zazwyczaj 220 stopni jest tą optymalną temperaturą. Każda dobra pizza w warunkach domowych powinna piec się około 25 do 30 minut, ale zależy to od rodzaju piekarnika i czas ten może być krótszy. Najlepszą metodą jest sprawdzanie spodu ciasta. Lekko przyrumienione oznacza, że nasze danie jest już gotowe i możemy je wyjąć z piekarnika. Teraz następuje najlepsza część, czyli jedzenie. Pizzę zazwyczaj polewamy swoim ulubionym sosem, ale to również jest kwestia indywidualnych upodobań.