7 powodów, aby zacząć używać smalcu w kuchni

7 powodów, aby zacząć używać smalcu w kuchni

W ciągu ostatnich kilku dekad, smalec stał się synonimem wszystkiego, co jest niezdrowe. Wystarczy samo słowo „smalec” a wielu   wykrzywi twarz. Wielu też twierdzi, że jest on tuczącym i niezdrowym tłuszczem. Ale nie zawsze tak było! Poprzednie pokolenia korzystały ze smalca bardzo często. I tak jest, że w rzeczywistości, zyskały pewne korzystne efekty zdrowotne. Oto kilka z nich.

1. Smalec nie rozkłada się pod wpływem ciepła

Smalec zawiera tłuszcze nasycone – co wielu uważa za niezbyt dobrą rzecz. Jednak ostatnie badania sugerują, że nie może być tak szkodliwy dla naszego zdrowia, jak wcześniej sądzono. Jedną z korzyści z nasyconych kwasów tłuszczowych jest to, że występują pojedyncze wiązania pomiędzy wszystkimi jego cząsteczkami węgla. Zarówno mono- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawierają wiązania podwójne, które są mniej trwałe i rozkładają się pod wpływem ciepła. A gdy dochodzi do utlenianiu, prowadząc do wolnych rodników, może zwiększyć się ryzyko zachorowania na raka.

2. Zdrowe serce

Często posługiwano się „argumentem”, że tłuszcze zwierzęce i tłuszcze nasycone – w szczególności – zatykają tętnice i zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca i zawału serca. Ale to nie może być w rzeczywistości prawda. Najnowsze badania sugerują, znacznie inną prawdę. Przykładowo, analiza opublikowana w Journal of Clinical Nutrition, którą wykonano na ponad 300000 osób sugeruje, że spożycie tłuszczów nasyconych nie jest związane ze zwiększonym ryzykiem choroby serca. Co więcej, badania opublikowane w Journal of Clinical Investigation wskazały, że o niskiej zawartości tłuszczu, a o wysokiej zawartości węglowodanów dieta może rzeczywiście być związana ze wzrostem stężenia triglicerydów, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca.

3. To tani produkt

Organiczny olej z oliwek, a także organiczny olej kokosowy i masło karmionej trawą krowy, może być dość drogie. Ale smalec, dla porównania, jest tani.

4. Witamina D

Jedna łyżka smalcu daje 1000 ius witaminy D. I istotne, witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Tak więc witamina D z smalcem może być bardziej skuteczna niż, powiedzmy, suplementy. Jednak ważne jest, aby pamiętać, że witamina D będzie można znaleźć tylko w smalcu z świń które pasły się na słońcu, ponieważ – podobnie jak my – świnie muszą mieć dostęp do światła słonecznego w celu syntezy witaminy D.

5. Zdrowy

Poziom cholesterolu w organizmie wzrasta w okresach stresu, lub gdy walczymy ze stanem zapalny. To dlatego, że służy jako środek leczniczy. Chociaż organizm produkuje cholesterol, dostarczając go przez zdrową żywność może zmniejszyć obciążenie dla organizmu. Oprócz zmniejszenia stanu zapalnego, cholesterol może przyczynić się do wspierania zdrowej produkcji hormonu. Co więcej, niski poziom cholesterolu we krwi nie jest związany z wyższym ryzykiem zgonu.

6. Kwas omega 3

Smalec w przeciwieństwie do olejów roślinnych ma dobrą proporcję kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy omega 6 pobudzają organizm do produkcji prostaglandyn prozapalnych , a kwasy omega 3 przeciwzapalnych.

7. On nie jest uwodorniony

Przez wiele lat margaryna  (!) reklamowana jest  jako zdrowsza alternatywa dla tłuszczów zwierzęcych. Oleje roślinne są zbudowane w postać stałą przez uwodornienie. Ale uwodorniony tłuszcz może faktycznie powodować wzrost LDL ( „złego”) cholesterolu i zmniejszyć ( „dobry”) cholesterol. Może również prowadzić do raka, stanów zapalnych i przyspieszyć proces starzenie, a także o negatywnego działania układu odpornościowego. Natomiast, smalec jest naturalną żywnością, która nie wiąże się z takimi szkodliwymi skutkami dla zdrowia .

Tak więc nadszedł czas, aby usunąć strach przed smalcem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *